SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ATIK YÖNETİMİ

Atık Yönetimi Politikası

Galata Wind döngüsel ekonomi yönetim yaklaşımına uygun bir atık yönetimi politikası uygulamaktadır. Politika, Galata Wind’in tüm operasyonel bölgelerinde faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların azaltılması, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı mümkün olan tüm atıkların bu doğrultuda değerlendirilmesi ve ekolojik sisteme zarar verme potansiyeli olan atıkların minimize edilmesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise yasa ve yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmesi ile ilgili Şirketin temel ilkelerini ve taahhütlerini kapsamaktadır.

Galata Wind, yenilenebilir enerji sektöründe önemli global bir oyuncu olma hedefiyle çalışmaktadır. Türkiye’de ve dünyada daha müreffeh ve iklimsel etkilere dirençli bir toplumun oluşturulmasında kendisini stratejik olarak konumlandırmaktadır. Bu da her faaliyetinin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim etki alanının dikkate alınarak yönetilmesi anlamına gelmektedir.

Galata Wind Atık Yönetimi Politikası, Genel Çevre Politikasının tamamlayıcı bir unsurudur ve Galata Wind’in atık yönetimi ile ilgili taahhüdünü açıkça göstermektedir. Politikanın ana dayanak noktası BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının özellikle 12 (Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim), 14 (Sudaki Yaşam) ve 15. (Karasal Yaşam) Maddeleridir.

Bu politika Doğan Holding’in atık yönetimi politikasıyla uyumludur ve Galata Wind olarak, değer zincirimiz boyunca tüm atıklarımızın yönetilmesiyle ilgili temel yaklaşımımızı paydaşlarımızın dikkatine sunmaktadır. Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yönetimine ilişkin ulusal ve uluslararası yönetmeliklere uygun olarak üretim ve bakım faaliyetlerinde kullanılan ürünler bu politika kapsamı dışındadır.

Galata Wind, faaliyette bulunduğu sektörde sürdürülebilirlik alanında rol model bir şirket olabilmek için çevresel performansını sürekli geliştirmeyi hedeflemektedir. Küresel standartların beklentilerini karşılamak amacıyla yürütülen atık yönetimi süreçleri sürekli ölçme ve değerlendirme alt yapısı gerektirmektedir. Galata Wind de en sağlıklı atık yönetimi modellerini hayata geçirebilmek için aşağıdaki ilkeler doğrultusunda hareket etmeyi taahhüt etmektedir:

  • Üretilen atıkların ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak sorumlu bir şekilde ayrıştırılması, bertaraf edilmesi ya da geri dönüşüm amaçlı kurumlara gönderilmesi
  • Çevre Yönetim Sistemine uygun süreçler tasarlanması
  • Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yönetimi ve geri kazanımıyla ilgili her faaliyet bölgesinde denetlenebilir ayrıştırma yöntemleri uygulanması
  • Tehlikeli atıkların kaynağında azaltılması ve geri kazanılması yoluyla azaltılması
  • Yüksek katma değere sahip tehlikesiz atıkların değerlendirilmesi için çözümler üretilmesi.
  • Atık yönetimi ve geri kazanımının Galata Wind ve tüm ekosistem için önemli bir itici güç haline getirilmesi
  • “Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür” yaklaşımıyla tüm süreçlerimizin gözden geçirilmesi
  • Tüm operasyonel sahalarda atık toplama ve ayrıştırma sisteminin iyileştirilmesi
  • Katma değer yaratmak için atık geri kazanımına yönelik yenilikçi çözümler geliştirilmesi ve uygulanması
  • Döngüsel ekonomi yaklaşımının atık toplama ve geri kazanım çözümlerine entegre edilmesi
  • Atıklardan elde edilen yeni kaynakların ve yeni hammaddelerin kullanılmasının sağlanması
  • Faaliyette bulunduğumuz bölgelerde yaşayan yerel halkın arasında atık yönetimi konusunda farkındalık yaratılması, yerel idarelerle iş birliği yapılması

Bu taahhütlerin yerine getirilmesine amacıyla Galata Wind Atık Yönetimi Programı hayata geçirilmektedir. Program Şirketin tüm tesislerinde uygulanmaktadır.

Atık Yönetim Programı Galata Wind Çevre Yönetim Sistemi Kapsamında yürütülmektedir ve konuyla ilgili düzenli olarak Sürdürülebilirlik Komitesi’ne raporlama yapılmaktadır.

Uygulama

Bu politika tüm Galata Wind tesisleri, kuruluşları, bağlı ortaklıkları, iştirakleri ve Ortak Girişimleri için geçerlidir.
Galata Wind, aşağıdaki eylemler doğrultusunda atık yönetim sistemini hayata geçirmektedir:

  • Endüstriyel atıkların depolanması ve bertarafı için özel güvenli alanlar oluşturmak.
  • Uzman ve yetkili geri dönüşüm şirketleri ile güçlü ortaklıklar yürütmek.
  • Tüm tesislerinde atık yönetim sistemini ve altyapısını iyileştirmek için yatırım yapmak.
  • Atık yönetimini geliştiren ve diğer süreçlere entegre eden iç ve dış denetimlerin yürütülmesini sağlamak
  • ISO 14001, ISO 9001, ISO 45001 gibi uluslararası standartlara uygun olarak atık yönetimi ile ilgili tüm hususları değerlendirmek ve       ilgili performansları iyileştirmek
  • Galata Wind çalışanlarına yönelik eğitim programları oluşturmak ve bu programlara katılımı teşvik etmek
  • Atık geri kazanımı açısından yenilikçi çözümler üretmek ve geliştirmek için Ar-Ge yatırımı yapmak
  • Tüm operasyonlar için yıllık ölçülebilir atık yönetimi hedefleri belirlemek

Yönetim

Bu politikanın hayata geçirilmesinden ve düzenli olarak gözden geçirilmesini sağlamaktan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi yöneticisi sorumludur. Yılda minimum iki kez Galata Wind Sürdürülebilirlik Komitesi’ne raporlama yapmakla yükümlüdür.